Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Çünkü kahvaltı en uzun
açlığı olan gece açlığını takip etmesi nedeniyle biten enerjinin geri
alınabilmesini sağlar. Kan şekeri bakımından büyük önem taşır.Beyin için
gerekli olan şeker sabah kahvaltısında alınmalı bu öğün atlanmamalıdır.
Kahvaltıda yeteri kadar protein tüketilmelidir. Özellikle süt, tahıl ve meyve
en önemlilerindendir.Kahvaltı yapmayan kişilerde konsantrasyon ve hafıza
performansı düşmektedir. Kan şekeri düşük olduğundan baş dönmesi, halsizlik ,
bayılma hissi , mide ağrısı gibi şikayetler meydana gelebilir.
Kahvaltı öğünü tüketen öğrenciler üzerinde yapılan
araştırmalara göre öğrencinin ;
*Kavrama yeteneğinin arttığı
*Problem çözme yetisinin geliştiği
*Kilo kontrolünün daha rahat sağlandığı
*Sınıf içi performansında yükseldiği
*Beslenme bozukluğu ile ilgili hastalıklara daha az
yakalandığı görülmüştür.
Bu nedenle hem yetişkinlerin hem çocukların daha kaliteli bir
gün geçirmeleri için kahvaltıya gereken önemi vermeleri gerekir. Her sabah
kahvaltı yapan bireylerin düşük kolesterol ve dengeli kan şekeri değerlerine
sahip olduğu görülmüştür. Eğer kahvaltıyı atlarsanız bu bir sonraki öğünde daha
çok yemenize neden olur. Sonuç olarak da kilo kontrolünü sağlamak gittikçe
zorlaşır.
Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak için protein,
karbonhidrat,lif, mineral ve vitamin bakımından zengin besinler tercih etmeniz
önerilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder