27 Aralık 2015 Pazar

Kahvaltı Neden Önemlidir ?



Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Çünkü kahvaltı en uzun açlığı olan gece açlığını takip etmesi nedeniyle biten enerjinin geri alınabilmesini sağlar. Kan şekeri bakımından büyük önem taşır.Beyin için gerekli olan şeker sabah kahvaltısında alınmalı bu öğün atlanmamalıdır. Kahvaltıda yeteri kadar protein tüketilmelidir. Özellikle süt, tahıl ve meyve en önemlilerindendir.Kahvaltı yapmayan kişilerde konsantrasyon ve hafıza performansı düşmektedir. Kan şekeri düşük olduğundan baş dönmesi, halsizlik , bayılma hissi , mide ağrısı gibi şikayetler meydana gelebilir.


Kahvaltı öğünü tüketen öğrenciler üzerinde yapılan araştırmalara göre öğrencinin ;
*Kavrama yeteneğinin arttığı
*Problem çözme yetisinin geliştiği
*Kilo kontrolünün daha rahat sağlandığı
*Sınıf içi performansında yükseldiği
*Beslenme bozukluğu ile ilgili hastalıklara daha az yakalandığı görülmüştür.
Bu nedenle hem yetişkinlerin hem çocukların daha kaliteli bir gün geçirmeleri için kahvaltıya gereken önemi vermeleri gerekir. Her sabah kahvaltı yapan bireylerin düşük kolesterol ve dengeli kan şekeri değerlerine sahip olduğu görülmüştür. Eğer kahvaltıyı atlarsanız bu bir sonraki öğünde daha çok yemenize neden olur. Sonuç olarak da kilo kontrolünü sağlamak gittikçe zorlaşır.


Güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlamak için protein, karbonhidrat,lif, mineral ve vitamin bakımından zengin besinler tercih etmeniz önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder